För ett par veckor sedan fick vi en leverans med allra första enheten med det sprillans nya Sailfish OS. Jolla och Sailfish OS kommer från ett gäng före detta Nokia anställda som efter att ha jobbat på Nokia N9 och med operativsystemet MeeGoo. Efter det att Nokia valde att köra Windows Phone och skrota MeeGo startade de istället Jolla.

Enheten har en stilren design och känns skön i handen även om den ibland känns något plastig. Sailfish OS känns snabbt och relativt lätt använda med stort fokus på gestures för att navigera i gränssnittet. I vissa avseenden märker man att det finns lite kvar att klura ut men att det finns stor potential i det nya systemet är solklart.

Något som även är intressant med Sailfish OS är det inbyggda stödet för Android-applikationer. När vi hörde om detta blev vi både lite oroliga och nyfikna och faktum är att det faktiskt fungerar riktigt bra att köra applikationer som Skype och Tripadvisor  på sin Jolla. Avsaknaden av Google Play-butiken är dock tråkig och det är antagligen inget vi kommer att se inom den närmaste tiden då Google måste godkänna de enheter som ska ha tillgång till Google Play. I stället för Google Play har man tillgång till en alternativ affär som heter Yandex Store och tyvärr är inte utbudet riktigt det samma som Google Play.

Vi ser fram emot att se vad som kommer att hända med både Jolla och Sailfish OS och hoppas på snart kunna undersöka plattformen närmare.