Personligen har jag varit rätt skeptiskt till Apple Watch sedan Apple visade upp den för första gången på ett av sina Live-event. Vi var tidiga att stödja den första Pebble:n när den var uppe på Kickstarter och har använt den i stort sett varje dag sedan vi fick dem fram tills Sebastian fick tag på sin Moto 360 som han har nu. Modellen vi har är en Apple Watch Sport 38 mm, vilken också är den billigaste versionen men i jämförelse med utbudet som finns av Android Wear enheter är Apple Watchen relativt dyr även om man jämför med den billigaste modellen.

Kvaliteten på klockan är som man förväntar sig från produkter från Apple väldigt hög. Klockan känns ordentlig och stabil i sin konstruktion. Armbandet är enkelt att byta ut tack vara den smarta konstruktionen, bara att trycka ned en knapp och dra ut armbandet ur dess skena. Storleksmässigt känns klockan väldigt liten om man jämför med t.ex. Moto 360 men storleken är inget som jag själv stört mig på, visst känns det kanske lite väl pilligt att navigera i menyer eller trycka på ikoner ibland men samma problematik möter man på andra liknande produkter.

 

Funktionalitet

incomingNotiser är helt klart en av de mest användbara funktionerna. Tillsammans med de subtila vibrationerna och väldigt behagliga ljuden känns notiser betydligt mindre påträngande. För de applikationer som redan nu har stöd för Apple Watch kan man även njuta av ytterligare funktionalitet som möjligheten att svara på inkommande meddelanden. Notiser är något som smart-klockar haft ett bra tag (t.ex. Pebble) så det är inget nytt men på Apple Watch känns det mindre störande att få en notis och möjligheten att svara på t.ex. ett meddelande känns riktigt smidigt.

Möjligheten att ta emot telefonsamtal direkt på klockan är faktiskt rätt användbart, i alla fall när du befinner dig i en väldigt tyst miljö. Med lite oljud i bakgrunden finner du dig snabbt lägga klockan mot örat för att över huvud taget kunna höra vad den andra parten försöker säga.

Apparna

philipshueApples egna applikationer fungerar riktigt bra och är snabba, väl genomtänkta och snygga. Det är betydligt mer än vad man kan säga om de drygt 3 000 appar som finns tillgängliga på App Store. Det är dock inget jag skyller på utvecklare utan snarare på plattformen Apple gett oss utvecklare ut bygga appar på. Plattformen är oerhört begränsad vilket gör saker som vi numera är vana vid att se i appar, som t.ex. snygga animationer, kan vara väldigt tidskrävande att implementera. Det finns heller ingen möjlighet att använda sig av de inbyggda sensorerna i klockan, något man kan göra med t.ex. Pebble eller Android Wear plattformarna.

En av de applikationer jag använder mest är appen för styra de intelligenta Hue-lamporna från Philips jag placerat ut i mitt hem. Att sitta i soffan och kunna ändra ljuset i de olika rummen känns onekligen rätt häftigt, onödigt, men häftigt.

Summan av kardemumman

Apple Watch är helt klart en av de bättre smarta-klockorna som finns ute på marknaden idag men lider av samma problem som resten av gänget. Eftersom det här segmentet av enheter fortfarande är relativt nytt så känns det som att varken utvecklarna eller användarna riktigt har kommit fram till vad som faktiskt passar för den här typen av enheter. Apple Watch och dess motsvarigheter i dagsläget inte mycket mer än en rolig pryl men jag tror att med lite förbättrade API:er för utvecklare och lite mer tid för användare att känna på plattformen är det bara en tidsfråga innan vi börjar se ”killer-apps” dyka upp på den lilla skärmen.