Förra veckan var det återigen dags för Googles utvecklar-konferens I/O på Moscone Center i San Francisco. Vi hade tyvärr inte möjlighet att åka dit i år, men den intresserade kan läsa vårt blogginlägg från 2012 då vi var på plats här.

Den första dagens keynote var tät med uppdateringar och annonseringar av produkter relaterade till Android, Chrome samt nyheter från Googles thinktank ATAP som tidigare var en avdelning på Motorola men som Google behöll tillsammans med patent då de sålde Motorola till Lenovo förra året. De största nyheterna var den nya versionen av Android under arbetsnamnet Android M. Android M har stort fokus på att göra Android mer effektivt, slipat och strömsnålare. Nya funktioner såsom Doze som är ett nytt sömnläge för Android som sägs kunna fördubbla batteritiden vid standby.

Även Google Now fick nya funktioner, främst det som Google kallar Now on Tap, som ger Now kännedom om användarens kontext och baserat på det kan ge intelligenta svar på frågor som ”Who sings this song” eller ”How to I get there”. Google Maps fick också en uppdatering av sin offline-funktion som nu gör det möjligt att genomföra sökningar och få vägbeskrivningar för nerladdade kartor. Något som också är nytt i Android M är ett nytt system för applikations rättigheter. I det nya systemet så måste inte appar kräva rättigheter vid installation utan en dialog kommer upp där appen frågar om tillgång första gången en relaterad funktion används. Detta känns igen av användare av iOS och är en välkomnad förändring som framför allt drar ner ribban för installation av nya appar. Sist men inte minst fick Google Photos sig en uppdatering med ett nytt snabbare gränssnitt som hanterar hela ditt bildbibliotek utan problem och användare har nu obegränsad(!) lagring av foton i tjänsten.

Google har också (ny)lanserat en tjänst för digitala betalningar i fysiska butiker kallad Android Pay. Android Pay är deras konkurrent till tjänster såsom Apple Pay och Samsung Pay. Det har rätt mycket gemensamt med Google Wallet’s funktioner för betalning i butiker men är inte en ersättare eller rebranding av Wallet i sin helhet utan verkar istället vara en ersättare för denna subfunktion.

Utöver Android relaterade nyheter annonserades också en ny version av Googles VR plattform Google Cardboard. Den nya modellen har stöd för större mobiltelefoner samt också stöd för iOS genom sitt plugin till spelmotorn Unity. I samband med detta annonserades också en VR-kamera plattform kallad Jump som använder 16 kameror för att filma i 360 grader. GoPro är först ut med att producera ett Jump system men inget release datum är satt.

Android M beräknas komma ut framåt hösten och det kommer med största sannolikhet att komma nya enheter i Nexus serier i samband med den releasen om man går på tidigare år och de rykten som finns.

Nu är vi fullt uppe i att sätta oss i de nya funktionerna i Android M och tänka ut sätt att göra våra projekt smartare, roligare och säkrare.