Näraffär är ett nytt butikskoncept av obemannade närbutiker där hela köpet, allt från att skanna varor till betalning, görs av kunden med hjälp av sin mobiltelefon. I dagarna öppnar den första butiken i den lilla byn Viken i Skåne.

Vi på Simson Creative har utvecklat mobilapplikationen, för Android och iOS, som gör det möjligt för kunden att handla i butiken. För att handla i butiken behöver användaren först registrera sig och logga in med hjälp av sitt mobila BankID. Därefter kan dörren till butiken låsas upp direkt från appen. Efter att kunden tagit sig in i butiken använder man sin mobiltelefon för att skanna de varor man vill köpa. När man har handlat färdigt bekräftar man köpet och man kan sedan lämna butiken. I slutet av månaden får man en faktura på sina köp.

Butiken i Viken kommer att ha öppet 24 timmar om dygnet under årets alla dagar. Robert Ilijason, mannen bakom konceptet, planerar att inom snar framtid öppna fler butiker i Skåne. Så här uttryckte han sig under en intervju i Helsingborgs Dagblad:

Min ambition är att sprida detta till andra småorter. Detta kan bli en lanthandel 2.0. I Mölle skulle jag vilja starta en butik ganska omgående.

Ni kan läsa mer om Näraffär på naraffar.se och butiken i Viken på viken.naraffar.se.

De båda apparna finns att hämta på Google Play respektive App Store. Klicka på någon av knapparna nedan för att komma direkt till nerladdningen!

Näraffär i media: