I helgen var Vikenlanet 2009, det var helt fullt med folk och jätteskojj! Vi vill tacka Filip och de andra killarna som annordnade det hela och lät oss vara med. På vikenlanet var vi ansvariga för att sätta upp och se till att nätverket fungerade men även en annan väldigt rolig uppgift; ge internetaccess. Eftersom LAN-et var på Vikenskolan hade vi inte tillgång till skolans internet och var därför tvungna att ordna det på ett annat sätt. Detta gjorde vi genom att sätta upp en trådlös brygga med två stycken Nanostation M. Dessa små godbitar har starka antenner och bygger på 802.11N teknik och har en throughput på hela 150 Mbps! Vi kunde med hjälp av dessa dela med internet anslutningen från ett hus hela 450 meter bort från skolan genom att placera en antenn på skolans tak och en på huset. Vi lyckades få i stort sett full signal och hastigheten var överväldigande.

För att dela internet och tilldela IP-adresser till LANets deltagare använde vi en egenbyggd PC-router kör OpenWRT. Vår router klarade galant av sina uppgifter. Det fantastiska är att det är en 8 år gammal dator som inte kostat oss mer än 500 kr att bygga, detta är betydligt mindre än vad en router kostar i butik och garanterat mycket mer kraftfull! För att koppla samman alla deltagarna använde vi 6 st 24portars switchar, varav två var gigabit. Den ena gigabit switchen fungerade som ett backbone och internet uppkopplingen kopplades in i denna. I lokalens största rum kopplade vi in 3 andra switchar till gigabit switchen och i det andra mindre rummet använde vi den andra gigabit switchen som den sista switchen i sin tur var kopplad till. Nedan finns ett nätverksdiagram som ger bättre översikt av hur nätverket var uppbyggt.

Om du behöver hjälp med nätverkslösningar är det bara att kontakta oss, vi är alltid intresserade av nya utmaningar. Vi kan hjälpa dig att skapa ett pålitligt, effektivt och billigt nätverk. För mer information klicka på tjänster och välj sedan nätverk.